Tennene dine før, under og etter graviditeten

Tenner og graviditet: Planlegger du å bli gravid? Da kan det være greit å komme seg til tannlegen, rense tennene skikkelig og sjekke at alt er som det skal være.
Hvis du får det fra tannlegen at tennene dine er sunne og friske før du blir gravid, blir dette mest sannsynlig en problemstilling du ikke trenger å ta hensyn til.

Mens du er gravid.

Det viktigste du gjør som gravid er å opprettholde de normale tannhelserutinene dine. Puss tennene to ganger til dagen, rens tennene med tanntråd eller tannpirker og drikk masse vann. Som gravid, så vel som for alle andre, er det best å drikke vann. Hvis du opplever kvalme av å pusse tennene, skyll tennene med vann og gjerne fluormunnskyll.
Hvis du har hatt noen problemer med tannkjøttet mens du var gravid, er det viktig at du kommer deg til tannlegen så snart du kan for å fortsette behandling.
Ikke vær redd for å gå til tannlegen mens du er gravid, bare husk å fortelle det slik at tannlegen din kan ta de nødvendige hensyn.

Ikke begynn å småspis

Selv om appetitten til mange gravide endrer seg, må du fortsette å spise regelmessig og sunt. Ta vare på fosteret med god mat til faste måltider, så vil du få både et friskt barn og sunne tenner.

Ikke vær redd for å gå til tannlegen mens du er gravid, bare husk å fortelle det slik at tannlegen din kan ta de nødvendige hensyn.

Oppkast og syreskader

Det er mange som opplever kvalme og oppkast i løpet av svangerskapet, enten den klassiske morgenkvalmen, eller andre tider på døgnet. Når du kaster opp blir tennene dine utsatt for den syrlige magesyren, og om du kaster opp ofte kan den syren begynne å tære på tennene dine.
For å forhindre syreskader er det viktig å skylle munnen med vann eller fluorskyllevann etter oppkast. Ikke børst tennene i cirka én time etter oppkast, på samme måte som du ikke skal pusse tennene etter å ha drukket juice. Unngå mat og drikke som er unødvendig surt for tennene på toppen av oppkasten.

Hormonendringer og tannkjøtt

Når du er gravid skjer det mange endringer i kroppen, blant dem er forandringer i hormonproduksjonen som faktisk gjør gravide mer utsatt for tannkjøttbetennelse. Hvis du har gode tannhelserutiner bør du kunne holde tannkjøttet ditt friskt. Spesielt god bruk av tannpirker og tanntråd er gode virkemidler for å holde tannkjøttbetennelsen borte.
Det er mest kritisk i de seks første månedene av graviditeten.

Etter fødselen

Etter fødselen kan være godt å få en god tannrens og sjekket tannhelsen etter graviditeten.
For flere tannhelseråd, om flere ting, men også tenner og graviditet, følg oss på facebook og instagram!

Bestill time

Du når oss på telefon alle hverdager fra kl. 08.00 -17.00
på tlf. 66 98 38 80.

Finn frem til oss

Tannami klinikken ligger på Billingstad. Du finner oss i etasje 1H (én etasje opp fra bakkenivå).

Åpne kart (Google)